Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. június 20., vasárnap

Kovászos uborka



A "koviubit" mindenki szereti. Legalábbis az emberek többsége. És most hogy végre itt az uborkaszezon, nincs megállás...A kovászos uborka imádók konyhájában ezután folyamatosan érlelődni fog egy adag. Ismét elővehetjük az ötliteres üveget, de természetesen más nagyobb edény is megfelel a célra. A legtöbb recept szerint a "koviubinak" a nagyobb uborkák alkalmasak, azonban én inkább kisebbeket vagy közepeseket szoktam választani, mivel a nagyokban már túl sok mag van. A megmosott uborkák végét levágjuk, s mindkét oldalról, kb. félig bevágva gondosan elhelyezzük őket az üvegben. Tehetünk mellé fokhagymát, kaprot, illetve ízlés szerint egyéb fűszert (bors, friss zöld fűszerek). Az uborkákra sós vizet öntünk. Két liter vízhez kb. 2 púpozott evőkanál só szükséges. A tetejére elhelyezünk egy száraz kenyérszeletet, hogy aztán langyos helyen-lehetőleg a napon, a szomszédok irigykedő tekintetének kitéve-beinduljon az erjedés. A kenyeret másnap mikor már megzavarosodott a víz le is lehet venni. Mielőtt az üvegbe helyezzük célszerű a kenyeret gézbe (sebkötöző) tekerni, mivel ha szétázik a darabkák könnyen megpenészednek.

Az uborka néhány nap alatt elkészül, s ha nem fogyna el azonnal, hűtőben még kb. egy hétig eltartható.