Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. július 19., hétfő

Gyümölcsös lepény


"Most van itt a gyümölcsös édességek ideje..." olvashatjuk minden gasztronómiai témájú újságban. Ezt természetesen nem tudjuk megcáfolni:) Déli gyümölcsökből, befőttből vagy fagyasztott gyümölcsből bármely évszakban készíthetünk süteményt, de az biztosan nem lesz olyan finom mint ami friss finomságokból készül. A gyümölcsös lepényeket azért szeretem, mert gyorsan, könnyen elkészíthetők, s mivel nem túl édesek akár reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatók. A gyorsaság jelen esetben valóban perceket jelent, természetesen a sütés idejét leszámítva. Az eredeti recept szerint a tésztához 20 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 5 tojás, 20 dkg margarin és egy sütőpor szükséges. Természetesen ha a spájzba bepillantva csak 15 dkg cukrot vagy 10 dkg margarint látunk nincs semmi veszve. A tészta úgy is jó lesz. A tojások sárgáját összekeverjük a cukorral és a margarinnal. Ezután fokozatosan hozzáadjuk a lisztet a sütőport és a habbá vert tojásfehérjét, s óvatosan simára keverjük. A tésztát kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük, majd tetejére tesszük a gyümölcsöt, mely lehet sárgabarack, szilva, cseresznye vagy meggy. Olyan gyümölcsöket, melyben sok a nedvesség, mint az őszibarack vagy az eper ne használjunk, mert eláztatják a tésztát. A nagyobb gyümölcsdarabok le fognak süllyedni a tészta aljára, ezért ha ezt nem szeretnénk aprítsuk fel őket.
A lepényt kb. 180 fokos sütőben készre sütjük. Ha felszeleteltük esetleg megszórhatjuk porcukorral, vagy fahéjas porcukorral, mely szilvás változat esetén kötelező.