Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. július 31., szombat

Tiramisu



"Hogy ebből mi fog kisülni...?"

"Semmi!" Merthogy a tiramisu egy olyan édesség melyet nem kell sütni:) Ez rendkívül praktikus ilyenkor nyáron, mikor egyébként is olyan meleg van a lakásban, hogy ha még a sütőt is bekapcsoljuk, valóságos szaunává változik a konyhánk.





A tiramisuhoz babapiskótára, 1-2 dl kávéra, 2 dl rumra, 4-5 tojásra, 1/2 kg mascarpone sajtra és 4-5 kanál vaníliás cukorra van szükségünk. A hozzávalók mennyiségéhez nem kell szigorúan ragaszkodni, ha csak 3 tojás van otthon az is elég, de a vaníliás cukrot akár porcukorral is helyettesíthetjük. A tojásokat kettéválasztjuk, majd a tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a mascarponeval. Ezután hozzákeverjük óvatosan a habbá vert tojásfehérjét, s egy tálban rétegezzük a rumos kávéba mártott babapiskótákkal. A piskótákat nem kell teljesen átáztatni, hiszen még a krémből is vesznek fel később nedvességet. A remekművet ezután betesszük a hűtőbe és jó néhány órát pihentetjük. Tálalás előtt kakaóporral szórhatjuk meg.
Az egyetlen dolog ami talán kockázatosnak tűnhet így nyáron, a nyers tojás használata. Ezért fontos, hogy miután elkészült azonnal tegyük hűtőbe, illetve a tojásokat mossuk meg mielőtt feltörjük őket. Az igazi tiramisu rajongók azonban szeretnek veszélyesen élni...:)