Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. augusztus 13., péntek

Sült banán

A banán a trópusi területeken honos növény, a legnagyobb mennyiségben Dél-Amerikában termesztik. Azt, hogy Kínában hány hektár banánültetvény található és milyen mélyre nyúlnak a banántermesztés gyökerei sajnos nem sikerült megtudnom, azonban minden bizonnyal komoly hagyományai vannak, hisz a sült banán egy kedvelt kínai édesség. Hogy a kínaiak szívesen fogyasztják ezen csemegét azon cseppet sem csodálkozhatunk, mivel nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető, ráadásul különösen ízletes.
A banánokat 2-3 cm-es darabokra vágjuk, majd megforgatjuk őket a megszokottnál picit sűrűbb palacsintatésztában. A tésztához 2 tojás 3 evőkanál cukor csipetnyi só, kb. 20 dkg liszt és annyi tej szükséges, hogy megfelelő állagú legyen. A masszát a hagyományos módon készítjük annyi eltéréssel, hogy a tojások fehérjét habbá verjük, s a legvégén adjuk hozzá. A tésztába mártott banánokat forró olajban néhány perc alatt készre sütjük.
Lehet, hogy nem lesz olyan finom mintha a kínai háziasszonyok konyhájában készült volna ,azonban így is könnyen kedvenc csemegénké válhat...

A Pincefalvak.hu borajánlata Gizella Pincészet Hárslevelű Barát dűlő 2008

A sült banán nagyon finom, egyszerűen elkészíthető desszert. Különleges ízéhez, különleges bor illik. Ezt a kései szüretelésű, dűlőszelektált bort azért választottuk, mert illatában, ízében olyan jegyek dominálnak, amely jól kiegészíti a banán zamatát. Ez a Hárslevelű nem akar többnek látszani, mint ami valójában, szerény, de mégis kellemes.
Közepesen mély szalmasárga színű, illata hársmézes-virágos, gyönyörűen tiszta, őszinte, kellően intenzív, de nem lehengerlő. Közepes testű, az alkohol-tartalma a háttérben marad, cukortartalma viszont érezhetően magas, a háromputtonyos aszúéval is felveszi a versenyt, de szerencsére nem ez a meghatározó, hanem a hihetetlenül jól eltalált cukor-sav egyensúly. Egy szóval harmonikus!

Borainkról és borvidékeinkről bővebben: www.pincefalvak.hu