Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. november 10., szerda

Fűszeres galuska

A galuska, ismertebb nevén nokedli, kiváló köret, s viszonylag gyorsan elkészíthető. Szinte bármilyen ételhez kínálhatjuk, de sajttal, tejföllel vagy egy kis pirított szalonnával, sonkával akár főételként is fogyaszthatjuk. És hát ki ne ismerné a tojásos nokedlit...
A galuskához kb. 40 dkg lisztet öntünk egy tálba, majd két tojással, egy csipet sóval valamit kevés vízzel kikeverjük. Akkor ideális ha viszonylag híg, nyúlós állagú. A tésztát ezután forrásban lévő vízbe szaggatjuk, s néhány perc alatt készre főzzük. A kész galuskákat leszűrjük, majd kevés zsiradékban megforgatjuk, hogy ne ragadjanak össze.
Hogy a tésztát változatosabbá tegyük, fűszerezzük meg! A fűszereket a kész tésztába keverjük bele mielőtt kiszaggatnánk. Annak függvényében, hogy milyen étel mellé szolgáljuk fel, tehetünk bele zöld fűszereket, fokhagymát, borsot vagy köménymagot. 
Így minden alkalommal változatossá tehetjük a jól bevált, megszokott recepteket. 
S ha véletlenül lasagne készítés közben az utolsó pillanatban döbbenünk rá, hogy nincs otthon tészta, a szószt vidáman elfogyaszthatjuk egy kis bazsalikomos, oregánós nokedlivel.:)