Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2011. február 1., kedd

Pizza

A boltban mindig megfigyelem, hogy mások mit vásárolnak. Egész egyszerűen kíváncsi vagyok, a magyar háziasszonyok milyen tejet, húst vagy fűszert választanak, milyen zöldségeket vesznek és megpróbálom kitalálni, mit fognak aznap este az asztalra tenni. Így mindig meglepődöm azon, hogy mekkora sikere van a félkész ételeknek, a mélyfagyasztott nokedlinek, pizzának, valamint a zacskós leveseknek...
Úgy tűnik hiába minden, a magyar élelmiszereket népszerűsítő kampány, melyet mostanában oly sokszor láthatunk, hiába a jobbnál jobb ötletekkel teli főzőműsorok és receptújságok, ami félkész állapotban megvásárolható, azt az emberek tőbbségének eszébe sem jut házilag elkészíteni. Pedig például pizzát sütni gyerekjáték. És nincs annál nagyobb öröm, ha esetleg a saját készítésű kolbász vagy sajt kerül rá.
Többféle tésztarecept is létezik: használhatunk egyszerű kenyértésztát, de kissé más jellegű, tejjel, tojással és margarinnal készült tésztából is finom pizzát süthetünk.
A kenyértészta esetén ½ kg lisztre, 2 kiskanál sóra, 2 evőkanál olajra, s 2,5 dkg élesztőre van szükség. Az élesztőt langyos vízben kevés cukorral felfuttatjuk, majd összedolgozzuk  a lisztel, sóval és a kevés olajjal. Dagasztás közben annyi vizet adunk még hozzá, hogy megfelelő, kelt tészta állagú legyen. Langyos helyen duplájára kelesztjük, majd kinyújtjuk, s a tepsibe helyezzük.
Ha más típusú tésztát szeretnénk a 1/2 kg lisztet 2 tojássárgájával, 5 dkg olvasztott margarinnal, 2 kiskanál sóval, s kb. 4 dl tejjel dolgozunk össze. Az élesztőt ebben az esetben is felfuttatjuk egy kis cukorral és tejjel, s így adjuk a többi hozzávalóhoz. A kelt tészta ebben az esetben könnyebben nyújtható, formázható lesz.  
Ha van kenyérsütő vagy dagasztógépünk, akár be is programozhatjuk reggel, hogy  a munkából hazaérve kelt tészta  várjon minket. 1/2 kg lisztből  2 nagyobb tepsi pizzát tudunk készíteni.
A pizzára feltétként bármit tehetünk, amihez épp kedvünk van. Paradicsomból és fűszerekből (oregánó, majoranna, fokhagyma, bors, kakukkfű) saját ízlésünknek megfelelő szószt főzhetünk, melyet egyenletesen elosztunk a tésztán. Ha a paradicsom savanykásabb némi cukrot is adhatunk hozzá. Nyáron, amikor van friss paradicsom, természetesen a paradicsomszeleteket közvetlenül a tésztára helyezhetjük.
Ezután jöhet a kolbász, sonka, gomba, olivabogyó, stb...A tetejére sajtot teszünk, s forró sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük. Ha saját készítésű lágy sajtot, vagy mozzarallát használunk, érdemes csak a végén rátenni, mivel az gyorsan elolvad, s könnyen megéghet.
A tésztát fokhagymás-borsos tejföllel is megkenhetjük,  s utána szalonnakockákkal hinthetjük meg. Hogy a széle se maradjon meg, vágjunk vékony sajtcsíkokat, s hajtsuk rá a tésztát.
Igaz, hogy újév már elmúlt, de bármikor megfogadhatjuk, hogy a következő hónapban nem veszünk félkész élelmiszert és csak magyar alapanyagokat használunk. Sajnos ebben az esetben le kell mondanunk az olivabogyós pizzáról, de végigkóstolhatjuk az összes finom magyar kolbászt és sajtot.