Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2011. február 23., szerda

Májkrémes kenyér

Májkrémes kenyeret készíteni óvodás korunkban is kiválóan tudtunk. Azonban felnőttként  már mi magunk készíthetjük a kenyeret és a májkrémet is, így a feladat  nagyobb kihívást jelent.
A májkrémhez fél kg csirkemájat megmosunk, sózzuk és fűszerezünk, majd kevés zsíron megsütünk. Rakhatunk mellé fokhagymát, borsot, majoránnát, borsikafüvet, rozmaringot. Forró sütőben vagy serpenyőben fél óra alatt  elkészül. Miután a máj kihűlt egy dl tejszínnel összeturmixoljuk, majd hozzáadunk 1 dl tejszínből készült tejszínhabot. Ha nem sikerül tökéletesen felverni a tejszínt az sem gond, nem kell hozzá habfixáló. (Igaz, hogy a növényi tejszínt könnyebb habbá verni, azonban most ne azt válasszunk.) A krémet még ízlés szerint fűszerezhetjük, majd hűtőben néhány órát pihentetjük. Ezalatt kissé megszilárdul, s kellemes, kenhető állaga lesz.
A kenyérhez 65 dkg lisztre, két evőkanál olajra, két-két kiskanál sóra illetve cukorra valamint 2,5 dkg élesztőre van szükség. Az élesztőt a cukorral langyos vízben felfuttatjuk, majd a lisztel, sóval és a kevéske olajjal összedolgozzuk. A dagasztás során annyi vizet adunk hozzá, hogy kellemes, puha tésztát kapjunk. Ez kb. 3-4 dl, de függ a liszt minőségétől is. A teljes kiőrlésű liszthez több víz szükséges.
A tésztát langyos helyen kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük, majd kedvünk szerint cipókat, kifliket, zsemléket, stb... formázunk belőle. A teljes kiőrlésű lisztből készült tészták nem  kelnek meg annyira, mint a fehér lisztből készültek, ezért érdemes őket fele-fele arányban használni. A tepsiben még fél órát pihentetjük a kenyeret, majd 170-180 fokos sütőben megsütjük.
A májkrémes kenyér készítésének további lépéseit pedig már mindenki ismeri. Májkrémünk, lévén hogy tejszín van benne nem áll el olyan sokáig mint a bolti májasok, azonban finomabb, így hamarabb el is fogy.