Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2011. május 2., hétfő

Köményes kifli

Olvasni jó. Olvasás közben pedig mindig kell rágcsálni ezt-azt....A legjobb valami sósat, mert arra aztán jobban esik a sör. Merthogy olvasás közben sört is kell inni, főleg nyáron  nagy melegben. 
A köményes kifliket persze nemcsak sör, hanem borkorcsolyaként is fogyaszthatjuk, de a reggeli kakaó mellé is kiváló. A tésztája különösen érdekes, hiszen a liszt mennyiségéhez képest viszonylag sok élesztő szükséges hozzá, melyet kivételesen nem kell felfuttatni, s keleszteni sem kell a tésztát.
70 dkg lisztet, három tojást, 2 dl kefirt vagy joghurtot, 1 dl étolajat, 5 dkg élesztőt, s néhány csipet sót összegyúrunk, hogy könnyen nyújtható, de nem túl lágy tésztát kapjunk, majd a cipót 8 egyenlő részre osztjuk. 25 dkg puha margarint habosra keverünk egy kiskanál sóval. A kis cipókat lisztezett deszkán kb. 20 cm átmérőjű körökké nyújtjuk, s vékonyan megkenjük őket a sós margarinnal, majd meghintjük köménymaggal. A lapokat ezután 8 egyenlő részre osztjuk (negyedeljük, azután a negyedeket megfelezzük), s a szélesebb, külső részétől befelé haladva feltekerjük őket. 
A csinos kiflivé formázott tésztát sütőpapírral kibélelt tepsiben, közepesen forró sütőben (kb. 180 C) 15-20 perc alatt készre sütjük.
Kömény helyett természetesen mást is tehetünk a kiflikbe, pl. sajtot vagy sonkadarabokat. 
Ezután pedig nincs más hátra, mint kitölteni a jó hideg sört, elővenni kedvenc regényünket és olvasgatni-nomeg eszegetni- a karosszékben.