Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2011. június 4., szombat

Cseresznyés lepény


A meggy a hétköznapok gyümölcse, a cseresznye azonban különlegesebb csemege. Már maga a virágzó cseresznyefa is rendkívül impozáns látványt nyújt, s a fülünkre is szívesebben akasztottunk gyerekként egy pár cseresznyét mint savanyú meggyet.:)
A cseresznyés lepény igazi ünnepi fogás. S ha már ünnepi, legyen annyiban is különleges, hogy kétféle tésztából készül. Alulra kerülhet egy puha linzertészta, a tetejére pedig egy könnyű piskóta.
A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, s hagyjuk, hogy míg a tészta elkészül lecsepegjen róla a víz. Az alsó részhez 21 dkg lisztet, 15 dkg margarint, 7 dkg cukrot, 1 egész tojást, s egy fél zacskó sütőport összedolgozunk, s tepsi nagyságúra nyújtjuk. Ezután a kivajazott formába helyezzük, s rászórjuk a ropogós cseresznyét. Minél sűrűbben vannak a szemek, annál finomabb, azonban ha nincs annyi, hogy befedjük az egészet az sem baj: oszlassuk el egyenletesen.
A felső réteghez 3 tojásra, 15 dkg porcukorra, 9 dkg lisztre, s a másik fél  adag sütőporra van szükség. A tojásokat kettéválasztjuk, s a fehérjét kemény habbá verjük. Ezután fokozatosan, óvatos mozdulatokkal hozzáadjuk a cukrot, a lisztet és a tojássárgáját. A tésztát a cseresznyére öntjük, majd elsimítjuk.
A sütőt előmelegítjük (kb. 170 C), majd készre sütjük az ünnepi lepényt. 
Hogy igazán különleges legyen, kínálhatunk hozzá tejszínhabot, vagy egy adag vaníliafagylaltot.