Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2011. augusztus 19., péntek

Kókuszos kölesdesszert őszbarackkal

Itt van augusztus 20, majszolhatjuk az ország tortáját, a kecskeméti sárgabarackos kölestortát. Persze jobban örült volna mindenki, ha egy három vagy négy napos hétvége keretein belül tehetjük meg ezt, de sebaj, kárpótol minket a torta.
Aki szeretné elkészíteni, a Zila kávéház oldalán részletes útmutatást találhat. S ha már kölestorta, sokakban felmerül a kérdés: milyen lehet a köles? Annak ellenére, hogy állítólag az egyik legrégebben termesztett gabonafélénk én most először kóstoltam, s azt hiszem, meglepően borsos ára miatt nem is fog gyakran az asztalunkra kerülni...Pedig az ásványi anyagokban rendkívül gazdag gabona erősíti az immunrendszerünk, s ezen kívül rengeteg fluort és B vitamint tartalmaz, mely jótékony hatással van a fogaink egészségére és bőrünk szépségére.
Ha úgy döntünk, hogy az ország tortáját a cukrászdában kóstoljuk meg, a következő egyszerű édességet mindenképp érdemes otthon kipróbálni.
A kölesre annyi vizet öntünk, hogy bőven ellepje, s feltesszük főni. Amikor a víz elfogy róla tejet adunk hozzá, s addig főzzük, míg a kása megpuhul. Gyakorlatilag ugyanúgy készítjük, mint a tejberizst vagy a zabkását.  Ezután ízlés szerint édesítjük cukorral vagy mézzel, s néhány evőkanál kókuszreszeléket adunk hozzá. A kását csészékbe vagy kis tálakba simítjuk, majd ha meghűl, a tányérra borítjuk. Őszibarackkal, s kevés fahéjjal kínáljuk. 
Ha nincs kedvünk a szervírozással bíbelődni, pohárdesszertet is készíthetünk: alulra helyezzük a köleskását, rá a kockára vágott gyümölcsöt, s a tetejére vaníliapudingot öntünk. A hűtőben kellemesen lehűl mire hazaérünk a tűzijátékról:)