Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2011. augusztus 27., szombat

Bundás gyümölcs

"Korszerű háztartás, kellemes otthon"-ez az mire mindannyian vágyunk. Azon háziasszonyok, kik a hatvanas években voltak fiatalok, kiváló útmutatást kaphattak ennek megvalósításához a fent említett 1961-ben megjelent könyvből.  A "szakirodalom" minden téren tanácsot ad, onnan kezdve, hogyan kell vasalni a szövetruhát vagy a selymet, mit tegyünk ha valaki rosszul lesz a melegben, hányszor tisztálkodjunk egy héten, illetve miként kell begyújtani a kályhába. Kíváncsi lennék, hogy ez az akkoriban valóban hasznos könyvnek számított-e...Nekem mindenesetre kedvencemmé vált, mindig előveszem, ha egy kis kikapcsolódásra vágyom. Noha a könyvecske számos olyan információt tartalmaz, mely még nekünk is hasznos lehet, pl. hogy 1 dl liszt vagy mák hány dkg-ot nyom, azonban a legtöbb jó tanácsot ma már csak megmosolyogjuk. Sőt, hihetetlennek tűnik, hogy a szobában cirkáló csótányok ellen nagyobb mennyiségű DDT kiszórására biztatták a háziasszonyokat, melyet ugyebár ajánlatos volt  az ágyneműtartó sarkába szórni.
A konyhában-kamrában fejezet első pontja az egészséges táplálkozás, melyhez recepteket gondosan csoportosítva találunk. Merthogy az sem mindegy, kinek mit főzünk: "A nehéz fizikai munkát végzők étkezésében nagy szerepük van az energiát adó élelmiszereknek: a szalonnának, a zsíros húsoknak, általában a zsírosabb ételeknek; a szellemi munkát végzők étrendjén pedig a főszerep a könnyen emészthető húsoké, a zöldfőzelékeké, a gyümölcsöké."
A bundás gyümölcs receptjét a sütő nélkül készíthető édességek kategóriában találjuk: "Kb. 20 dkg lisztet, 2 tojást, kiskanál cukrot, 3 dl tejet dolgozzunk össze sűrűbb palacsintatésztának. Bundázhatunk vele: meghámozott, magházától megfosztott, ujjnyi vastag szeletekre vágott almát, kimagozott, kemény, sárga-vagy őszibarackot. A gyümölcsöt először lisztbe, majd palacsintatésztába mártva, bőséges forró zsiradékban, mindkét oldalán pirosra sütjük. Melegen vaníliás cukorral hintjük meg."
A recept tényleg nagyon egyszerű, s gyorsan elkészíthető, remek választás ebben a melegben, amikor semmi pénzért be nem kapcsolnánk a sütőt. 
A könyv íróinak valószínű eszükbe sem jutott, hogy néhány évtized múlva már csak mosolygunk rajtuk. Egyszer majd rajtunk is jót derülnek az unokáink, hogy ilyen ódivatú módon az interneten kerestünk recepteket:)