Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2011. szeptember 3., szombat

Rumos-szilvás mákoskifli

Szilva, rum, mák. Szerintem tökéletes ízkombináció. Kiváltképp, ha a kifliket reggelire fogyasztjuk, s kedvenc bögrénkben rumos kávé illatozik a tányér mellett.
A tésztához 1/2 kg lisztre, 3 tojássárgára, 3 evőkanál cukorra, 15 dkg margarinra, csipet sóra, 2,5 dkg élesztőre, s kevés tejre van szükség. Az élesztőt kevés langyos-cukros tejben megfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval egy nagy tálban összedolgozzuk. Annyi langyos tejet adunk még hozzá, hogy könnyű, lágy kalácstésztát kapjunk. Amíg a tészta duplájára kel, előkészítjük a tölteléket. Néhány szilvát megmosunk, s vékony szeletekre vágunk. 20 dkg mákot megdarálunk 10 dkg cukorral, majd kevés rumot adunk hozzá. Annyi folyadékot öntsünk a mákhoz, hogy könnyen kenhető legyen, de ne tocsogjon.
A megkelt tésztát, két egyenlő részre osztjuk, s 1 cm vastagra  nyújtjuk, úgy hogy hozzávetőlegesen kör alakot formázzon. A kört 16 egyenlő cikkere osztjuk. (Ha nagyobb kifliket szeretnénk csak 8 részre vágjuk.) A cikkek szélesebb végét megkenjük mákkal, majd ráhelyezünk egy-két szelet szilvát. Ezután felgöngyöljük, s  sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A kifliket megkenjük a maradék felvert tojásfehérjével, s közép-meleg sütőben pirosra sütjük.