Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2011. október 9., vasárnap

Barátság kenyér

A legtöbben bánjuk, hogy nem jegyeztük fel a nagymama receptjeit. Ezzel én is így vagyok. Néhány hónapja eszembe jutott egy süti, amit nagymama gyakran készített. A nevére sajnos nem emlékeztem (igazándiból az ízére sem) csak arra, hogy a sütemény egy hét alatt készült el, mert minden nap adni kellett a tésztához valamit. Én is mindig kaptam mamától tésztát, de sajnos akkor még nagyon kicsi kuktainas voltam egy ilyen komoly projekthez, így a tészta mindig idő előtt megromlott. Nemrég megtaláltam a receptet: Barátság kenyér! A lényeg abban rejlik, hogy egy hét alatt kovászt kell érlelni, melyet ezután részekre osztunk. Egy részből megsütjük a sütit, a többi részt pedig barátoknak ajándékozzuk. Ők továbbfejlesztik a kovászt, megsütik a sütit, majd továbbajándékozzák a maradék kovászt...
Az első napon egy tálban csomómentesre keverünk egy bögre lisztet egy bögre cukrot és egy bögre tejet. A tálat lefedjük, s a tésztát szobahőmérsékleten pihentetjük 4 napig. Minden nap megkeverjük! Az ötödik napon hozzáadunk még egy bögre lisztet, cukrot és tejet, csomómentesre keverjük, majd várunk a hetedik napig. Ekkor a kovászt részekre oszthatjuk. Ha nem adunk belőle senkinek megsüthetjük az egészet, így azonban szép nagy adag kenyerünk lesz.
A kovászhoz két bögre lisztet, egy bögre olajat, egy csomag sütőport, egy kiskanál szódabikarbónát, valamint három tojást adunk, s alaposan összedolgozzuk. Ízlés szerint mazsolával, csokidarabokkal, mogyoróval, stb...gazdagítjuk a tésztát, majd kivajazott tepsiben vagy tortaformában közepes tűzön (kb. 160 C) készre sütjük. 
Az íze egészen különleges. Sem a püspökkenyérhez, sem a kuglófhoz nem hasonlítható. Lekvárral vagy kakaóval kiváló.
S ha a barátainknak nem is adunk végül kovászt, legalább híjuk el őket uzsonnára:)