Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2011. december 10., szombat

Püspökkenyér


 A minap, miközben azt kutattam a neten, mások hogyan készítik a püspökkenyeret, a következő bejegyzésre bukkantam:


"Brit tudósok azt állítják, hogy megfejtették azt a látvány - hang - illat kombinációt, amely a karácsonyi hangulat lényegét jelenti.  A karácsonyi hangulat lényege: a gyertya, a karácsonyi dalok valamint a fahéj illat.
Vizsgálatukhoz 30 önként jelentkezőt kerestek. A jelentkezőknek különböző látvány, hang és illat kombinációkat mutattak, és 1-10-ig értékelniük kellett őket abból a szempontból, mennyire érzik karácsonyinak a kombináció által kiváltott érzést. A legmagasabb pontszámot, átlagosan 7,3 pontot, a gyertya- karácsonyi ének - fahéj illat trió szerezte, amelyet a gyertya karácsonyi ének - narancs illat kombináció követett 6,2 ponttal. A legkevésbé karácsonyi hangulatúnak a gyertya - klasszikus zene - fenyő illat bizonyult 2,95 ponttal.

Hogy a kiváltott karácsonyi érzést ne csak pontokkal, hanem közvetve is teszteljék, a tudósok püspökkenyér tesztre kértek fel jelentkezőket. Az önkénteseket két szeparált szobába zárták, mindkét szobában több hatalmas tányér püspökkenyeret helyeztek el. Az egyik szoba a gyertya - karácsonyi ének  fahéj illat, a másik pedig a gyertya - klasszikus zene - fenyő illat kombináció jegyeit viselte. Tíz perc elteltével azt találták, hogy a karácsonyibb hangulatú szobában az önkéntesek már 20 szelet püspökkenyeret, a másikban pedig csupán 13 szeletet fogyasztottak el. Úgy tűnik, az elfogyasztott püspökkenyér mennyisége összefüggésben áll a karácsonyi hangulattal.  Ennél is fontosabb felismerése a kutatásnak, hogy a karácsonyi hangulat kialakulásához multiszenzoros érzékelésre van szükség, azaz nem elég önmagában a fahéj illata vagy a gyertya látványa, a karácsony érzet a három érzékszervet ért hatás eredményeképpen alakul ki."

Hát igen, nem egyszerű a tudósok élete sem...ha ilyen komoly problémákra kell megoldást találni...
Mindenesetre, ha valaki kedvet kapott a kísérlethez, annak a következő receptet ajánlom: 
A tésztához 20 dkg lisztre, 10 dkg porcukorra, 5 tojásra, 10 dkg vajra, egy csomag sütőporra, valamint 15-20 dkg finomságra (dió, mogyoró, csoki, szaloncukor, aszalt gyümölcs, birsalmasajt, stb...) van szükség. A tojásokat kettéválasztjuk, majd a tojássárgát simára keverjük a cukorral és a vajjal. A  tojásfehérjét habbá verjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a habbá vert tojásfehérjével felváltva, óvatosan hozzákeverjük a cukros-vajas tojássárgához. Végül hozzákeverjük a szintén apróra vágott finomságokat, s a masszát sütőpapírral bélelt őzgerinc formába töltjük. Kb. 180 C-on 25-30 perc alatt készre sütjük. A tésztához ízlés szerint fűszereket (fahéj, szegfűszeg, reszelt narancs vagy citromhéj) is adhatunk.

Karácsonyi CD-t betenni, fahéjillatot szétpermetezni, s már tálalhatjuk is a desszertet:)

A Pincefalvak.hu borajánlata Tóth és Tóth Pincészet Kabar, 2009

A Kabar szülőfajtáitól (Bouvier és Hárslevelű) sok aromaanyagot örökölt. Ez a bor zöldes szalmasárga színű. Illatában rejlő összetettsége alkalmassá teszi a püspökkenyér sokszínű ízvilágának ellensúlyozására. Citrusok, méhviasz, medvecukor, fahéjas alma, körte, fás füstösség érződik a borban. Édeskés lecsengésű. Könnyed, elegáns, szép bor.


Borokról és borvidékeinkről bővebben: www.pincefalvak.hu