"Felmászott a nyúl a fára,
Csizmát húzott a lábára.
Kalapot tett a fejére,
Ne süssön a nap szemébe."
Csizmát húzott a lábára.
Kalapot tett a fejére,
Ne süssön a nap szemébe."
Ha saját készítésű édességet szeretnénk ajándékozni karácsonyra, az omlós diós süti szerintem tökéletes. Finom, aranyos, s már most is elkészíthetjük, karácsonyig eláll. Csak egy szép, karácsonyfákkal, hóemberekkel és távolba révedő őzikékkel díszített süteményes dobozt kell még beszereznünk, amiben a fa alá kerülhetnek.
Egy kisebb (1-2 tepsis) adaghoz 20 dkg lisztre, 10 dkg dióra, 15 dkg vajra valamint 5 dkg cukorra van szükség. A hozzávalókat összedolgozzuk, kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk, majd kedvünk szerint különböző formákat szaggatunk. Ezután sütőpapírral kibélelt tepsiben kb. 170 C-os sütőben készre sütjük a tallérokat. 10-15 perc alatt elkészülnek, de vigyázzunk mert könnyen odaégnek!
Ha kihűltek csokival vonjuk be őket. A csokimázat most rendhagyó módon készítettem egy új módszerrel. Elsőre furán hangzott, de meg kell mondjam jó ötletnek bizonyult. 5 dkg margarint a tűzhelyen felolvasztunk, majd 10 dkg darabokra tört tortabevonót a forró margarinhoz adunk. Addig kevergetjük, míg a csoki elolvad. Ezután bemártogatjuk a sütiket. A csokoládé nem lett egészen fényes, azonban szép egyenletesen befedte a kekszet, s viszonylag hamar megszilárdult.
Azért karácsonyig tartsuk hűvös helyen!