Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2012. január 20., péntek

Gesztenyés - csokis kuglóf

"A kuglóf vajon attól kuglóf, hogy kuglófformában készítjük, vagy a tésztája miatt?"
Azt gondoltam eddig, hogy a tészta miatt, vagyis azt nevezzük kuglófnak, amikor olyan lágy tésztát készítünk, amit a formába "önteni" tudunk. Aztán a Wikipédiát olvasva kissé elbizonytalanodtam. Eszerint "A kuglóf egy (fém- vagy cserép-)formában sütött, mazsolával, kakaóval ízesített csonkakúp alakú, barázdált oldalú kalács." A kuglóf tehát kalács. Így ha egy kalácsot beteszünk a kuglófformába és kuglóf alakúra sül, akkor az már kuglóf...:)
A Wikipédia szerint "a szó német eredetű. A szó első fele a kapucni jelentésű német die Gugel-re utal, ez pedig a latinból származik: cuculla, cucullus. A szó második fele az ugrani jelentésű német hüpfen igéből származik. A németben kortól, nyelvjárástól függően több formája is van: Gugelhupf, Gogelhopf." Szóval a kuglóf olyan mint egy ugráló kapucni...:)
Ennek fényében azt hiszem, ma kuglóf született:)
A tésztához egyszerű kalácstésztát használtam, mint a fonott kalács vagy a bejgli esetén. A különbség csak annyi volt, hogy mérhetetlen lustaságomnak köszönhetően a hozzávalókat nem mértem ki csak úgy ránézésre, hiszen nem volt kedvem elővenni a mérleget. Illetve ahhoz sem volt kedvem, hogy megvárjam míg a vaj megpuhul, így egy kis étolajat öntöttem a tésztához. (Kb. 1/2 dl lehetett, de természetesen ezt sem mértem.) Így a tészta kb. 40 dkg lisztből, 2 tojássárgából, 3 evőkanál cukorból, egy kis olajjal, tejjel, csipet sóval, s 2 dkg élesztővel készült. Az élesztőt kevés cukros tejben megfuttattam, s a többi hozzávalóval lágy kalácstésztává gyúrtam. A tésztát, miután egy óra alatt langyos helyen duplájára kelt, kb. 30 x 40 -es téglalappá nyújtottam, s ráreszeltem egy adag gyorsfagyasztott gesztenyemasszát valamint egy fél tábla étcsokit. Az egészet felgöngyölítettem, s kizsírozott, kilisztezett kuglófformába helyeztem. 
A kuglóf 30-40 perc alatt sült ki kb. 170 C-on. Nem lett a világ legszebb kuglófja, kissé csúnya, de nagyon finom. A gesztenye és az étcsoki íze remekül harmonizál egymással.