Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2012. február 26., vasárnap

Almás-mazsolás kiflik

Egyes tészták csak sós töltelékkel készíthetők, mások csak édessel. Kutatásunk során arra keressük a választ, hogy a köményes kifli tésztája édes töltelékkel fogyasztható-e. 
Kísérletünk elvégzésére a konyhában került sor, közvetlenül a vasárnapi ebéd elfogyasztása előtt. Mivel a tésztához szükséges olaj nem volt elérhető kísérlet időpontjában (a bolt már bezárt), ezért 25 dkg olvasztott margarinnal helyettesítettük. A tésztához 70 dkg lisztet, 2 egész tojást, 1,5 dl kefirt, 25 dkg olvasztott margarint valamint 5 dkg élesztőt összedolgoztunk. Az élesztőt most kivételesen nem kellet megfuttatni, csak elmorzsoltuk a lisztben. A tésztát 4 részre osztottuk, s néhány milliméter vastagságú, kb 20 cm átmérőjű köröket nyújtottunk belőle. Felszínüket megkentük almalekvárral, megszórtuk rumban áztatott mazsolával, s cikkekre vágtuk. A cikkekből kifliket tekertünk. Sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 170 C-os sütőben 20-25 perc alatt készültek el.
A kóstolás során megállapítottuk, hogy a tészta almás mazsolás töltelékkel való elkészítésre kiválóan alkalmas. Ahhoz, hogy megállapítsuk, a tészta más édes töltelékkel fogyasztható-e, további kísérletekre van szükség. Ehhez várjuk önkéntes, kísérletező kedvű háziasszonyok jelentkezését:):):)