Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2012. április 9., hétfő

Diós álom

Sosem álmodtam még dióval. Engem mindig csak a rémálmok üldöznek...Pedig dióval álmodni az álomfejtő szótár szerint jót jelent. "Dióval álmodni: Bölcsesség, kreativitás. dióbél: megoldasz, létrehozol valamit. aranydió: szerencse, csoda."
Dióról csak ábrándozni szoktam. Isteni, könnyed, formás diós süteményekről. Kevés rummal, tejszínhabbal. Ezt az álmom, ma sikerült megvalósítani.
A sütemény tésztájához 6 tojásra, 6 evőkanál porcukorra, 6 evőkanál lisztre, 10 evőkanál darált dióra és egy csomag sütőporra (liszthez keverve) van szükség. A tojások sárgáját és fehérjét kettéválasztjuk, majd a tojássárgáját kikeverjük a porcukorral. A fehérjét kemény habbá verjük, majd a lisztel, dióval felváltva apránként, óvatosan a tojássárgához keverjük. Egy formát sütőpapírral bélelünk, majd a tésztát egyenletesen elsimítva kb. 180 C-os sütőben készre sütjük. Szépen fel fog jönni, tűpróbával (vékony pengéjű késsel) ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Miután kisült, lehámozzuk róla a papírt és hagyjuk kihűlni.
A krémhez 1,5 dl tejszínt, 30 dkg mascarponét, ízlés szerinti mennyiségű cukrot, 4 db babapiskótát és kevés rumot használunk. A piskótákat apró darabokra törjük, s rumba áztatjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a porcukorral simára kevert mascarponet és a rumos piskótát. A masszát elsimítjuk a diós alapon, s tetejét kevés darált dióval hintjük meg.
Ülünk a fotelben, majszoljuk a diós álmot, mellé aszút kortyolgatunk....Én ezt szeretném ma álmodni:)