Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2012. április 10., kedd

Snidlinges pogácsa

Itt a medvehagyma szezon....De ne feledkezzünk meg a jó öreg snidlingről sem! Igaz nem olyan "divatos" mint a medvehagyma, de finom és nem utolsó sorban egész évben elérhető. Be kell valljam, itt a medvehagyma őrület közepén, hogy én korábban, jászsági gyerekként, nem is hallottam a medvehagymáról. Először az egyetemen, növényrendszertan órán ismerkedtem meg az Allium ursinum-al. Most pedig már minden piacon kapható:) Mindenesetre, én most snidlinggel készítettem pogácsát, melyet akár medvehagymával is helyettesíthetünk:)
A tésztához 60 dkg liszt, 30 dkg margarin, 2 tojássárgája, 2,5 dl tejföl, 2,5 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 evőkanál cukor és 3 teáskanál só szükséges. Valamint egy csokor apróra vágott snidling (vagy medvehagyma). Az élesztőt langyos, cukros tejben megfuttatjuk, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. A tésztát langyos helyen fél órán át kelesztjük, majd lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, s hajtogatjuk (alsó harmadát alulról fölfelé, felső harmadát fentről lefelé, majd jobbról és balról alá illetve fölé hajtunk egy-egy harmadot). Ezután letakarva, ismét 20 percig pihen, s a hajtogatást még egyszer megismételjük. A tésztát végül kb. 1,5 cm vastagra nyújtjuk, tetejét rácsozzuk, majd pogácsákat szaggatunk. Tetejüket megkenjük a maradék tojásfehérjével, majd kizsírozott tepsiben, kb. 180 C-os sütőben kb. 20 perc alatt kisütjük őket.
Isteni a friss snidlinges pogácsa illata. Alig bírjuk majd kivárni, míg kihűl:)