Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2012. április 17., kedd

Krumplifánk


 " De szeretnék krumpli lenni,
Sáros földben hemperegni,
Növeszteni gömböcöket,
Termelődjön krumpliköteg.
Nem volna sok akaratom,
Csak bugyorgatnám a pocakom,
S úgy pláne nem érdekelne,
Hogy a Bayern München nyert-e."





Minden bizonnyal sokan ismerik a költőt, aki maga is írt egy József Attila verset:) Ha nem, mindenképp érdemes meghallgatni a művet a szerző előadásában
S ha ezek után kedvet kaptunk a krumplihoz, készíthetünk egy adag krumplifánkot. A fánkocska kiváló köret főzelékekhez, de önmagában tejföllel, hagymával is mennyei. 
A tésztához 25 dkg liszt, 25 dkg tört főtt krumpli, 2 tojássárga, 1 kiskanál só, 2 dkg élesztő, valamint  tej szükséges. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben megfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk. Annyi tejet adunk hozzá, hogy a tészta lágy, de könnyen nyújtható legyen. Ezután lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, pogácsákat szaggatunk, majd egy órát hagyjuk pihenni. Bő olajban süssük ki a fánkokat.  Ha nem rakjuk egymáshoz túl közel a serpenyőben, maguktól megfordulnak, amikor az egyik oldal megsült. Szalvétára szedjük ki, hogy az olaj kissé lecsepegjen, majd  faljuk be, s bugyorgassuk a pocakunkat...bármit is jelentsen ez...:)